Kawiarka jest małym, dwuczęściowym urządzeniem, które pozwala na przygotowanie esencjonalnej kawy w zaledwie kilka minut. Może występować w wielu odmianach, które nieco się między sobą różnią. Kawa z kawiarki zazwyczaj jest mocniejsza niż parzona w ekspresie ciśnieniowym, a jej cena jest dużo bardziej zachęcająca.
Urządzenie jest proste w obsłudze, rzadko się psuje i jest wygodne w czyszczeniu. Zalety kawiarki są zachętą dla wielu osób, jednak jaką kawiarkę wybrać, by nie żałować swojej decyzji? Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę kilka jej istotnych parametrów.
Rodzaje kawiarek
Współczesny rynek oferuje kilka popularnych rodzajów kawiarek. Wybór odpowiedniego modelu powinien być uzależniony przede wszystkim od własnych oczekiwań i preferencji. Najpopularniejsze z rodzaje to m.in.:
Kawiarki z aluminium
Są dobrym rozwiązaniem dla zwolenników standardowych kawiarek. Są powszechnie dostępne i należą do najbardziej podstawowego typu urządzeń. Do ich zalet należy wliczyć przede wszystkim niską cenę i proste, wygodne czyszczenie, do którego wystarcza jedynie woda. Materiał, z którego są wykonane kawiarki aluminiowe, jest wykonany z certyfikowanych stopów, dzięki czemu jest bezpieczny w przypadku kontaktu z żywnością. Dostępne są również elektryczne modele kawiarek aluminiowych połączone ze spieniaczem do mleka.
Kawiarki ze stali nierdzewnej
Tego typu kawiarki dopasują się do każdego typu kuchenki. Zazwyczaj mają elegancki wygląd i wysokiej jakości wykonanie. Stal jest odporna na użytkowanie, dlatego nie niszczeje nawet pod dłuższym czasie korzystania z niej. Ich konstrukcja umożliwia tworzenie różnorodnych, nowoczesnych kształtów, które stylem dopasują się do indywidualnych upodobań i do wyglądu kuchni. Kawiarki ze stali nierdzewnej wyróżniają się błyszczącą, stalową barwą bez żadnych wzorów. Są odporne na stłuczenia oraz łatwo się je czyści.
Kawiarki z porcelany
Są najmniej popularnym rodzajem kawiarek. Zazwyczaj są droższe i trudniej dostępne niż kawiarki z aluminium i stali nierdzewnej. Charakteryzują się eleganckim, stylowym wyglądem, przypominającym imbryk do kawy. Nie są wykonane w całości z porcelany, ich podstawa zazwyczaj jest wykonywana z aluminium lub ze stali nierdzewnej. Dzięki temu rozwiązaniu, kawiarki z porcelany mogą być skutecznie użytkowane na różnych typach kuchenek. Dostępne są również elektryczne modele kawiarek porcelanowych.
Pojemność kawiarki
Pojemność kawiarki jest jednym z jej najważniejszych parametrów, który powinien być dobrany do indywidualnych potrzeb. Zarówno mniejsze, jak i większe kawiarki, do parzenia kawy wykorzystują tę samą technologię.
Obecnie istnieje możliwość zakupu kawiarek, które bardzo różnią się między sobą pod względem pojemności. Dostępne są zarówno urządzenia o pojemności 1 lub 2 filiżanek, jak również kilkunastu. Najpopularniejsze pojemności różnią się między sobą w zależności od rodzaju wybranej kawiarki.
Należy pamiętać, że wybierając pojemność, należy brać pod uwagę faktyczną liczbę przygotowywanych kaw. Przy wyborze odpowiedniej pojemności należy więc wziąć pod uwagę kilka obliczeń, uwzględniających liczbę domowników i wypijanych na co dzień kaw.
Dostosowanie kawiarki do kuchenki
Do prawidłowego działania kawiarki niezbędne jest jej dobranie względem posiadanej kuchenki. Większość kawiarek jest przystosowana do tradycyjnych kuchenek gazowych i elektrycznych, jednak niektóre ich rodzaje nie działają na kuchenkach indukcyjnych.
Prawidłowe działanie kawiarki na płycie indukcyjnej gwarantuje ferromagnetyczne dno. Kawiarki wykonane z aluminium nie będą działać na kuchence indukcyjnej, o ile nie będą posiadać dolnego zbiornika ze stali.
Wygląd kawiarki
Wygląd kawiarki zależy zazwyczaj od jej rodzaju. Kawiarki aluminiowe najczęściej mają tradycyjny wygląd. Charakteryzuje się on kanciastymi kształtami.
Stal nierdzewna gwarantuje kawiarkom klasyczny wygląd wykończony połyskiem. Zazwyczaj są eleganckie, ale bez zdobień.
Kawiarki porcelanowe uważane są za najbardziej wyszukane urządzenia pod względem wyglądu. Charakteryzują się ponadprzeciętnym, nowoczesnym designem.
Jaką kawę wybrać do kawiarki?
Do kawiarek najlepiej nadają się świeżo palone i świeżo zmielone kawy. Wybór gatunku kawy to kwestia indywidualna i zależna od kubków smakowych. Do kawiarki odpowiednie są zarówno kawy o słodko-kwaśnym smaku, jak również intensywnie gorzkie.
Smak kawy przygotowanej w kawiarce zależy od stopnia zmielenia ziaren. Ma on duży wpływ na intensywność i aromat naparu.
Jaki jest koszt dobrej kawiarki?
Przede wszystkim, kawiarka jest urządzeniem, na którym nie warto oszczędzać. Wyższa cena zwykle gwarantuje wysokiej jakości materiały i użyteczność sprzętu na długie lata.
Z reguły koszty urządzeń zaczynają się już od kilkudziesięciu złotych. W zależności od parametrów, mogą osiągać kwotę kilkuset złotych. Dobrą kawiarkę można znaleźć już w okolicach stu złotych.
Kawiarka – jaką firmę wybrać?
Do najpopularniejszych współczesnych modeli kawiarek wliczają się przede wszystkim modele Bialetti Musa i Venus. Zostały wykonane ze stali nierdzewnej, a ponadto wyróżniają się nowoczesnym wyglądem. Modele Bialetti są zdecydowanym liderem wśród dostępnych obecnie kawiarek.
Jaka kawiarka do espresso, a jaka do cappuccino?
Do przygotowania kaw niewymagających mleka sprawdzi się większość kawiarek. Decydując się na kawy, do których mleko jest niezbędne, warto dokupić do kawiarki dodatkowy spieniacz lub zdecydować się na urządzenia przygotowane z myślą typowo o cappuccino, jak na przykład Bialetti Mukka.
Polecane kawiarki
Wśród szerokiego wyboru dostępnych obecnie kawiarek na rynku, część z nich zasługuje na wyjątkowe uznanie. Poniżej znajduję się lista szczególnie polecanych kawiarek.